top of page
DSCF1122.JPG

Sadece kumar ve "zevk sefa(!)" turizminden ibaret gibi yansıtılan bu canım şehre gösterilen muameleye karşı bir duruş sergileyerek aranızdayım. 

 

Gürcistan 101 notlarımı buradan okuyabilirsin. Burada sadece Batum'a ve Batum'u nasıl seveceğimize odaklanalım :)

Gürcistan’ın idari yönetimi 9 bölgeye bölünmüş. Ayrıca bunun yanında da 2 tane özerkliği olan bölgesi var. Biri Abhazya Özerk Cumhuriyeti diğeri Acara Özerk Cumhuriyeti.

 

Biz şuan Acara bölgesindeyiz! Müslüman nüfusun baskın olduğu bir bölge. 

 

Sabah 8 civarı Batum topraklarına iniş yaptığında, fazla oyalanmayacağın bir pasaport kontrol sonrası küçücük havalimanından dışarı adımını attığında üstüne "hönküren" (!) taksi taksi taksi abilerinden sıyrılıp hemen bir yerlerden Gürcistan Lari'si çevirip (ya da şuradaki yazıda döviz exchange konusunu anlattım) giden yolcu tarafındaki hediyelik eşya satan dükkandan 2 lariye turuncu batumi card satın al. Terminal önüne sıklıkla gelen otobüslerden 10, 10a numaralarına binerek Batum Merkeze/Limana gidebilirsin. Durak çok ama oturup bineni, ineni, sokak aralarını gözlemlemek için şahane bir yöntem. Bu turuncu Batumi Card, Tiflis'te metro ve diğer toplu taşıma araçlarında da kullanılabiliyor. 2 Lariye alacağın kartı birden fazla kişi de kullanabilir, ve toplamda 5-6 geçişte basabilirsin. Tekrar yükleme yapılabilir bir kart bu. 

IMG_3292.JPG

Batum Havalimanı'ndan bindiğim 10 numaralı otobüsten çekimser bir çekim (:

Batum'un 3 tane yüzü var gibi. Kumarhane ve onun getirdiği daha yolsuz ve pek tekin olmayan sokaklarının olduğu şehrin doğu tarafı, küçük İtalya sokaklarını andıran orta bölgesi ve Sovyet yapılarının heyula gibi yükseldiği şehrin batı tarafı. Bu kadar içiçelik şehre ayrı bir güzellik vermiş tabi bence.

 

Denizde Ege Denizi'nin üstüne tanımayanlardan biri olarak, Karadeniz'de yüzme konusuna mesafeli olsam da şehri boydan boya kaplayan ücretsiz sahilleri ve denize paralel uzanan yemyeşil dağlar bir arada bu kadar çok sesliliğin yanında. 

 

Ben direk yeme içme/ şarap evleri / görülecek yapılar/ parklar-bahçeler olarak kategori ile başlıyorum anlatmaya;

 

BATUM YEME İÇME REHBERİ

 

1 gecelik gezide tabi ki de hepsine uğrayamadım. Ama güvenilir kaynaklarımdan topladığım şekli ile, derli toplu bilgi olsun diye aşağıda sıralıyorum.

RETRO Sakhachapure

Şehrin en iyi haçapurisi deniyor. Beni üzmedi! Daha fazla şey denerim diyorsan, küçük boy tercihi de var.

IMG_3323_edited.jpg

Retro'nun haçapurisi - Küçük boy! bir de patatesli khinkali mantısı söyledim ama et yiyenler için etli, yemeyenler için mantarlı şahane bence!

- Laguna: Lokal Acara mutfağı. Pide- çorba gibi yemekler var.

 

- Cafe Adjara: Gürcü yemeklerinin Gürcüler arasındaki popüler adresi deniyor.

 

- Nephele Sky Bar:  Hilton otelinin teras katı. Gün batımı izleyerek, şık bir ortamda yeme içme için. Çok o havada bir seyahat gibi gelmediğinden es geçtim. Meraklısı vardır eminim.

 

- Old Boulevard: Şık bir restaurant. Rezervasyon şart deniyor. Akşamları canlı müzik de oluyormuş. Gitmeden sorulabilir.

- Fanfan: Gürcistan'da çoğu mekan bu vintage dekorunun iş yaptığını fark etti sanırım. Bu da onlardan biri. Bir sonraki gezimde uğramayı planlıyorum. Ambiyansı için bile uğranabilir. Midye diye not almışım. Yiyen, yemeyene anlatsın :)

 

- Blue Elephant: Kahvaltı mekanı. Açılış saatine bakmak şart gitmeden.

 

- BK: Avrupa tipi kahvaltılar için bir mekan. 

 

- Leuville: İçerideki rengarenk vitray camda benim için bir fotoğraf çekersiniz :) haçapuri de, salata da, kahvaltılık da bir çok seçeneğin var.

 

- Fredduchio: Frida esintili, menemenli pankekli kahvaltı mekanı. İsrail mutfağı diyorlar kendilerine. Vejeteryanlara sevindirici haber gibi bir mekan.

 

- Tavaduri: lokal akşam yemeği mekanı deniyor. Akşamları canlı müzik olabiliyor, kontrol edilmeli.

 

- Pirosmani: Bir başka yerel tatları deneyeceğin restaurant.

 

- Khinkali Ludi: Hiç turistik olmayan, muhtemelen İngilizce dahi konuşamayacağın bir kinkali mantıcısı. Batum'daki çok iç açıcı olmayan bölgede. Sadece etli kinkali ve bira servisleri var. Aşırı hijyen ve güvenli alan takıntılı biri isen, fazla yaklaşmazsın. Ama orada yaşayan biri şehrin en iyi kinkalilerinden diyor. Adresi bırakayım: 16 Akaki Tsereteli St, . merdivenle birkaç adım yukarı çıkacaksın dükkana girerken.

 
- Luca Polare: Dondurmacımız!

 

- Cafe Adjara Old House RestoBar: Akşam yemeğini konaklama yerime yakın diye burada hallettim. Beni aldı götürdü diyemem, ama lobio barbunya yemeği bol kişnişli ve çok iyiydi! 

- Restaurant  Ambassadori: Bir cam seranın içinde leziz yiyecekleri, tatlıları olan bir mekan. İçeride bir pizza fırını var. İçeri girer girmez fırından yayılan koku, aç olmayanı bile yoldan çıkarır. Sadece tatlı - kahve de yapabilirsin benim gibi. O bile şahaneydi.

IMG_3370.JPG
IMG_3372.JPG

Restaurant Ambassadori Batum'daki en "klas" mekanlardan bence! 

-Erti Kava: Bir de asla sıkıcı olmayan kahvaltı seçeneği, güzel demleme kahveleri ve sabah erken saat açılmasıyla kalbimizi çalan Erti Kava'yı da söyleyip diğer konulara geçelim! Tiflis'te de şubeleri var. 

IMG_3405.JPG

mangolu 'frenchtoast' denensin!

ŞARAP EVLERİ

 

- Adjara Şarap Evi: 18. yüzyıldan kalma tarihi bir şarap evinin temelleri üzerine inşa edilmiş. Acara bölgesine ait imza ve ödüllü şarapları "Chkhaveri" şarabını deneyebilirsin. Merkeze 20 dakika uzaklıkta, bir Acara köyü Khelvachauri'de.

 

- Winery Khareba: Şarap tadımı yapabileceğin bir mekan. 

 

-Vazha Davitzade Wine Cellar: şık bir şarapevi. merkezde.

 

HEYKELLER - YAPILAR 

 

- Europe Square: Fıskiyeli havuz meydanı diyelim kendisine. Meydanın havuzdan sonra diğer bir simgesi de elinde koyun postu tutan altın medusa heykeli (!) Milyonlar harcandığı söyleniyor bu enteresan heykele.

 

- Astronomik Saat: Unesco tarafından koruma altına alınmış Eski Banka Binasının (National Bank of Georgia) üstünde yer alıyor kendisi. Her saat başı çan sesi çıkarıyor ve güneş ile ayın gökyüzündeki konumunu gösteriyor.

 

- Piazza: Küçük İtalya gibi bir alancık. Zaten İtalyan meydanlarından esinlenerek yapılmış. Konser alanı olarak da kullanılabiliyor. Etrafındaki kafelerde bir kahve ısmarlarsın belki kendine. 

 

- St. Nicholas (ortodoks) Kilisesi: Osmanlı zamanında burada yaşayan Yunanlar bu yapıyı yapmak için Sultan Abdülaziz'den izin istiyorlar. Padişah efendi de, çanlarının asla çalmaması kaydı ile kiliseyi yapabilirsiniz demiş(?) Rivayet odur ki ne zaman Osmanlı Batum'u kaybetmiş, yemeden içmeden gidip kilisenin çanlarını çalmışlar :)

 

-Batum Bulvarı: 7 kilometrelik boylu boyunca kıyı şeridi. Bisiklet kiralayıp sürebilirsin, bir seçenek olarak.

- Alfabe Kulesi (Alphabet Tower): Üzerinde Gürcü alfabesinin harflerini taşıyan DNA sarmalına benzeyen değişik yapı. ("alfabe, bir milletin DNA'sıdır" gibisine diye düşünülerek yapılmış deniyor)

 

- Ali Nino Heykeli: Azeri müslüman Ali ile Gürcü Hristiyan Nino'nun din farklılığından aileleri tarafından kavuşmalarına engel olunduğunu simgeleyen bir demir yapı. Gürcü kadın sanatçı Tamara Kvesitadze'nin eseri. Hareket halinde olan bu eserdeki 2 figür, 5-10 dakikada bir, birbirine kavuşup, içinden geçerek yine ayrılıyorlar.

DSCF1145.JPG

- Argo Teleferiği: Şehir manzarasını izleyeceğin tepeye çıkartır seni! Vakit yoktu ben onun yerine bold taksi ile Sameba Kilisesi'ne çıkıp izledim o manzarayı :)

- Batumi Octopus: 1975 yılında yapılmış. Sovyet tarzı mozaik ahtapot heykeli. İçinde kafe barındırır :)

- Summer Theatre: Yazlık tiyatro. Orjinali 1949 yılında yapılmış ama 90'lı yıllarda yanmış. Şuanki yazlık tiyatro o dönemde yapılan ahşap binanın replikası imiş. Programları takip etmek lazım. Yazın iyi bir programa denk gelirsen, şahane bir deneyim olmaz mı?

-Batumi Tower + Dönme Dolap: Sebebini anlayamadığım bir yapı. Yüksek bir binanın ortasına gömülü dönme dolaba binme cesaretini göstermek isteyen beri gelsin!

- Mtirala Ulusal Parkı: Batum'a 1 saat uzaklıkta, 160 km2 gibi devasa bir alana yayılmış bu parkı bir dahaki sefere diyerek uzaktan izledim. 2 tane yürüyüş rotası varmış. Şelale ve tırmanmalı seçeneklerde. Kampçılığa da açık bir alan.

- Batum Botanik Bahçesi: O kadar vaktim yok ama yine de binlerce çeşit endemik bitki göreyim dersen, otobüs veya bold taksi ile 20 dakikada ulaşabileceğin yeşil cennet.

-Makhuntseti Şelalesi ve köprüsü: Orada yaşayan ailelerin haftasonların pikniğe geldikleri bir ormanmış. Vakit darlığı olmadan gidip bakmak lazım, mangal ve plastik topla futbol oyunu var mı diye :) 

- Sovyet yapıları ve apartmanların avluları!: Gürcistan 101'de bahsettiğim gibi, Sovyet dönemini uzun yıllar boyu yaşayan Gürcistan'da komünist yapılar ve eserleri illa ki bulacaksın. Tek tip kocaman gri ve muhtemelen küçük metrekareli ve dip dibe daireleri içeren Sovyet dönemi binalarına bakakaldım. Özellikle de mahvımızı yaşadığımız 6 Şubat depreminden sonra gidince, binaların bu kadar eski ve nasıl hala ayakta kalabildiğine şaşırdım kaldım. Yolda yürürken bu binaların avlularına dalmanı öneririm (tabi ki insanların mahremiyetlerine saygıyı gözeterek). Küçük tatlı sürprizler bulabilirsin.

DSCF1088.JPG
bottom of page